Het tropisch regenwoud is erg belangrijk voor het milieu en heeft ook verschillende functies:

  • Regulatiefunctie: het bladerdak van het regenwoud zorgt ervoor dat er zo min mogelijk temperatuurschommelingen voorkomen en heeft hierdoor een stabiliserende werking. Ook de luchtvochtigheid is een belangrijke factor: hier mogen ook niet te veel verschillen in voorkomen. De laatste taak is het behouden van de grond: wanneer het bladerdak er niet zou zijn, zou de regen niet worden tegengehouden en dus grote delen van de grond wegslaan.
  • Informatiefunctie: het tropisch regenwoud wordt veel gebruikt voor (wetenschappelijk) onderzoek en men heeft hierdoor veel geleerd van het huidige ecosysteem.
  • Reservoirfunctie: in het tropisch regenwoud is er een 'genenreservoir'. Veel planten en bloemen uit het regenwoud worden namelijk gemixt met onze eigen gewassen. Deze krijgen hierdoor een grotere weerstand tegen bepaalde ziektes en kunnen ze zich beter aanpassen aan elke bodem waarin ze geplant worden. In de tropen is ook nog een enorm reservoir van bruikbare grondstoffen voor de geneesmiddelenindustrie.
  • Draagfunctie: het regenwoud is een leefgebied voor vele (inheemse) volkeren en dieren. Deze bewoners leefden altijd in evenwicht, dit is tegenwoordig echter vaak verstoord door de moderne beschaving.
De productiefunctie Het tropisch regenwoud voorziet ons naast hout ook van andere producten zoals vruchten en groenten. Voor de plaatselijke bevolking is dit een belangrijke bron van voedsel. Ook vind men producten die geoogst of verzameld worden en later gebruikt worden om te exporteren. Bij dit laatste kun je denken aan vlees, genotmiddelen, noten, vruchten, planten waarvan men medicijnen kan maken, olie en rubber.

Samenvatting: Waarom is het regenwoud zo belangrijk voor het milieu? 
het is een grote leveranciers van zuurstof, 
het haalt het zo schadelijke kooldioxide uit de lucht, 
het zorgt ervoor dat de voeding uit grond niet wegspoelt, zodat er leven mogelijk is, 
het is een woonplaats voor veel dieren en planten, 
het is een woonplaats voor de nog overgebleven natuurvolkeren, 
het heeft veel planten die in de geneeskunde worden gebruikt, 
en het bezit waarschijnlijk nog meer geneeskundige kruiden, maar die nog niet zijn ontdekt. 

This free website was made using Yola.

No HTML skills required. Build your website in minutes.

Go to www.yola.com and sign up today!

Make a free website with Yola